Gulášek s kynutým knedlíkem

SAM_2870Gulášek dělám buď z hovězího předního, příp. kližky, nebo vepřové plecko

Dělám jen porci pro jednoho

3 cibulky osmažíme nejlépe na sádle a osolíme

SAM_2864

3 cibule, které osmažíme nejlépe na sádle

Jakmile je cibulka sklovatá, tak přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme

SAM_2865

Po orestování zasypeme červenou paprikou

SAM_2868

Promícháme  a za 10 vteřin zalijeme vývarem, případně vodou. Paprika se nesmí smažit dlouho, jinak by mohla zhořknout

SAM_2869

Přidám pepř, stroužek česneku, půl lžičky drceného kmínu, 2 nakrájené chilli papričky, někdy i lžíci rajského protlaku a asi hodinu dusím.

SAM_2052

Po hodině odkryju pokličku a nechám komplet vyvařit vodu, až je na dně kastrólu jen hustá směs tuku, masa a cibule.

Zapráším moukou a trochu to takhle porestuju jakoby to byla zásmažka asi 5 minut.

SAM_2053

Potom přiliju vodu a nechám dovařit závěrečných 20 minut.

SAM_2055

Mezitím si připravím knedlík

  • 500g hrubé mouky
  • 250 g mléka, nebo perlivé vody
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/2 kvasnic

Vypracuji klasické kynuté těsto, které nechám kynout asi hodinu

SAM_2041

Potom si z těsta vytvaruju 2 knedlíky a nechám zakryté dokynout ještě asi 25 minut.

Potom dám knedlík po jednom do vroucí osolené vody a vařím každý  asi 25 minut, v polovině vaření knedlík otočím. Knedlík chce opravdu hodně velkej hrnec, protože dost nabude

SAM_2054

Po vytažení knedlík propíchám vidličkou, aby se vypářil. Pokud by se tento krok vynechal, knedlík by se srazil

SAM_2056

Knedlík krájím nití na kolečka

SAM_2765SAM_2766SAM_2872

Na talíř dám knedlíky, gulášek, nakrájenou syrovou cibuli, papriku a podávám

SAM_2870

 

Příspěvek byl publikován v rubrice recepty, vaření. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Gulášek s kynutým knedlíkem

  1. Pingback: Křenová omáčka | S blondýnou v kuchyni

  2. Pingback: Játrová omáčka | S blondýnou v kuchyni

Napsat komentář