Ztracené vejce s holandskou omáčkou – recept

Tato kombinace se většinou dělá s vejcem Benedikt. Při low carb si však člověk odpustí ten křupavý toast. Ztracené vejce s holandskou omáčkou je skvělá alternativa snídaně nebo večeře.

Suroviny

  • vejce
  • sůl
  • voda
  • ocet
  • 1 žloutek
  • 80 g máslo
  • 3 lžíce bílé víno
  • pepř a sůl

Postup

Prvně se přepustí máslo. Nebo se může použít rovnou ghee. Zjednodušeně, člověk si vezme máslo, pomalu ho zahřeje a rozpustí a nechá chvíli probublávat. Poté ho vypne z ohně a přecedí. To znamená, že vznikne přepuštěné máslo.

Poté si člověk vezme vajíčko, pokud možno pokojové teploty. Dá vařit vodu s trochou octa a se solí. Jakmile začne mírně vařit, vařečkou udělá uprostřed vír a po boku spustíme rozklepnuté vejce. Někdo si pomáhá naběračkou a vajíčko rozklepne nejdříve do ní.

Vaří se cca 3 minuty a poté se rychle vytáhne a zchladí v misce ledové vody, aby se dál nevařilo. Teď přichází řada na holandskou omáčku. V malém kastrólku si dá člověk vařit vodu. Na něj položí misku, nejlépe kovovou nebo skleněnou.

Do misky se dají 3 lžíce bílého vína, sůl a pepř. Mírně se to nad párou nahřeje. Vyklepne se žloutek a dále se nahřívá a u toho kvedlá metličkou. Občas se to sundá z ohně.

Jakmile to má konzistenci kaše, nadýchané, skoro omáčky, začne se přilívat po trochách rozpuštěné máslo a dále se to šlehá nad parou. Omáčka začne houstnout podobně jako majonéza. Není nutno spotřebovat všechno máslo, záleží, jakou chce člověk hustotu.

Jakmile je holandská omáčka hotová, může se trochu dochutit – sůl, pepř, ocet. Vejce se na cca 20 vteřin hodí do vroucí vody a vytáhne, zalijeme holandskou omáčkou. Vejce se prořízne, aby šlo vidět, jak pěkně teče žloutek. Může se podávat na plátku opečené slaniny.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang