Tuto kombinaci jsem vždycky dělala jako vejce Benedikt. Při low carb si odpustíme ten křupavý toastík a pořád je to super věc.
Suroviny:
- vejce( co nejčerstvější)
- sůl
- voda
- ocet
- 1 žloutek
- 80g máslo
- 3 lžíce bílé víno
- pepř a sůl
Postup:
Prvně si přepustíme máslo, nebo můžeme použít rovnou ghee… recept
Postup jsem teď trochu zjednodušila. Vezmu máslo, pomalu zahřeju a rozpustím a nechám chvíli probublávat, pak vypnu, cedník vyložím složenou papírovou utěrkou a přecedím. Bordel zůstane v papíru a máme zcezené přepuštěné máslo
Potom si vezmeme vajíčko pokud možno pokojové teploty, dáme vařit vodu s trochou octa a se solí. Jakmile začne mírně vařit, vařečkou uděláme uprostřed vír a po boku spustíme rozkleplé vejce (vyklepávám si ho do šufánku). Vaříme cca 3 minuty a rychle vytáhneme a zchladíme v misce ledové vody, aby se dál nevařilo
Teď už je čas na holandskou omáčku
Dáme si vařit vodu v malém kastrólku a na něj položíme misku, nejlépe kovovou, nebo skleněnou (raději používám skleněnou)
Do misky dáme asi 3 lžíce bílého vína, sůl a pepř, (hodně lidí požívá ocet,na mě je to pak moc kyselé) Mírně nad párou nahřejeme.
Vyklepneme žloutek a dále nahříváme a u toho metličkou kvedláme.
Občas sundáme z ohně. Jakmile má konzistenci kaše, nadýchané, skoro omáčky, začneme přilívat po trochách rozpuštěné máslo a dále šleháme nad parou. Omáčka začne houstnout podobně jako majonéza. Není nutno spotřebovat všechno máslo, záleží, jakou chcete hustotu.
Jakmile je omáčka hotová, můžeme ochutnat a ještě trochu dochutit, sůl, pepř, ocet…..
Vejce na cca 20 vteřin hodíme do vroucí vody a vytáhneme, zalijeme holandskou omáčkou a vejce prořízneme, aby šlo vidět, jak pěkně teče žloutek.
Já podávám na plátku opečené slaniny