fbpx

Vepřové kolínko a naložený žebírka

Pečená žebírka

 

Minulý týden jsem slíbila kolínko, tak jsem ho koupila, povařila asi 2 hodinky, potom trochu přes kůži nařezala a do zářezů nastříkala směs piva, chilli a medu.

SAM_2517

SAM_2517

 

Pekla jsem asi 1,5 hodiny.

Při minulém kolenu jsem musela svatosvatě přísahat, že to příští manžílkovi oberu.

SAM_2521 SAM_2519Podávala jsem s cibulí, ajvarem, domácí hořčicí, křenem, okurkou a kysaným zelím. k tomu domácí ještě teplý chleba a dobrou chuť.

Tento týden jsem se chystala dělat žebra. To je tady v Brně trošku problém, protože skoro každý řezník pod pojmem žebra chápe takovou ,,masovou“ kost, která už maso absolutně neviděla, prostě je to na kost seřízlý.

Zkusila jsem teda zajít k jednomu ošuntělýmu řezníkovi, kterej mi už dřív vyšel vstříc. Je na Cejlu. Zvenku to vypadá těžce předpotopně, ale maso dělí způsobem jako asi nikdo jinej, aspoň v Brně. Má tam i celé prasečí nohy i s kůží a kostí, na kolečka nakrájenou celou kýtu i s kostí a podobný věci.

Chtěla jsem od něj teda žebra na kterých bude maso. nabídl mi nízkej bůček, že mi seřízne od kůže, rozsekne na dvě půlky žeber, abych mohla pohodlně porcovat. To, co byl pro mě momentálně odpad, jako takovej ten konec bůčku a kůže si prostě nechal a na váhu mi hodil jen to, co mi fakt prodával, to jsem ještě neviděla. A abych nezapomněla- za cenu normálního bůčku s kostí, tak jak ho prodával normálně 74 Kč/kg

Doma jsem si maso rozdělila po dvou žebrech a dala se do přípravy marinády. Chtěla jsem tam pivo a mělo to být pálivý. Jednoduché požadavky. Ta pálivost se mi nějak nedařila vyladit, furt se mi to zdálo málo.

Do marinády jsem v takové té nádobě k tyčáku rozmixovala- česnek, cibuli, zázvor, chilli papričku(moc nepálí), lžíci medu, lžíci harisy z Tunisu(pálí extra), vše zalila pivem a promixovala znovu

SAM_2621SAM_2622

Žebírka jsem měla naložených asi 30 hodin.

Včera jsem žebírka vyskládala na plech, podlila, zakryla alobalem a pekla asi 1,5 hodiny. pak jsem přeskládala do pekáčku a nechala asi 30 minut na 200* odkryté a pak ještě asi 15 minut odkryté na horkovzduch s grilem na 220*.

SAM_2639

SAM_2640

Mezitím jsem je tak 4x potřela zbylou marinádou

SAM_2641Nachystala jsem si ajvar, hořčici, kečup, cibuli, okurek a křen

SAM_2642Mohla jsem servírovat

Pečená žebírkaPodávala jsem s domácím chlebem

SAM_2645A takhle krásně se to slouplo z kosti

SAM_2646Mimochodem nakonec to pálilo celkem dost ohňově 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..