Někdy manželovi paštiku koupím, je to nevyhnutelná nutnost, protože ji vyžaduje, ale třeba jen na jednu svačinu a té domácí je vždycky víc.
Dnes jsem si řekla, že už je zase na čase oprášit starej recept, ofouknout prach, zpolovičnit množství a pustit se do toho
Dnes dělám teda z půlky množství, což je takto:
1 cibule
5 stroužků česneku
500g kuřecích jater
panák koňaku, whiskey, brandy apod.
200 g másla
150 ml šlehačka( pro dietáře aspon smetana 10%)
sůl pepř
bylinky a koření dle chuti, např mandle apod
Na másle osmažíme cibulku a česnek
Na osmažené přidáme pokrájená játra, na větší kusy, aby se nám to nevysušilo
Smažíme asi 4 minuty a pak zalijeme panáčkem vybraného alkoholu
Necháme dále dusit asi 3-4 minuty
Jakmile se tekutina odpaří, máme vcelku hotovo, osolíme- dostatečně, protože paštika je vždy méně slaná, než jsme původně mysleli, nějak tu sůl vstřebáva, opepříme
V tuto chvíli je čas přendat celý obsah pánvičky nebo kastrolku do mixéru, v případě nouze si vystačíme i s tyčákem, nebo raději s takovou tou nádobou, co patří k tyčáku
Trochu promixujeme a pak přidáme máslo, co nám zbylo a nějaké koření dle chuti
Až je to důkladně promixováno, tak přidáme šlehačku
Mixujeme tak dlouho, až je z toho nevábně vyhlížející kaša
Potom nandáme do misek, skleniček. jak je komu libo
zalijeme rozpuštěným máslem, nebo sádlem
Necháme dobře vychladit v lednici
Jinak Vám přeji, abyste nebyli nenažraní jako já, a když už budete, tak olizujte nože od mixéru opatrněji, ať nepřijdete k úrazu 🙂
Dobrou chutičku!