fbpx

Špenátové stromboli (slaný závin)

Špenátové stromboli, závin, low carb
Na webu mám recept na květákové stromboli.

Ale to nebylo s květákovou náplní. Bylo z květákového těsta. Náplň byla alá pizza.

Tentokrát jsem však udělala fat head těsto a náplň jsem volila špenátovou, s podložkou ze sýra a šunky. Povedlo se mi to na jedničku. Proto se o recept ráda podělím.

Je to rychlé, chutné, nechutná jako náhražka a jako bonus dlouho vydrží a netvrdne. Měla jsem zbytek doma víc jak týden a těsto bylo stále moc dobré.
Když si naplníte čímkoliv jiným, co bude sušší náplň, vydrží vám v pohodě ještě déle.

Suroviny

Korpus

240 g strouhané mozzarelly nebo jiného sýra (kupte předstrouhaný v sáčku, je sušší)

100g creamcheese (Lučina, Palouček, Žervé apod.)

1 vejce
120 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)

5 g psyllia

1,5 lžičky soli

 

Náplň

300 g mraženého listového špenátu (můžete použít asi 800 g čerstvého)

50 g plátkového sýra

50 g šunky 90% a více

1 vejce

100 g creamcheesse

3 stroužky česneku (prolisované)

sůl, pepř

 Suroviny Kupuji na Vital Country

 

 
Špenátové stromboli, závin, low carb

Postup

Na pánvičce nebo v mikrovlnce rozpusťte mozzarellu spolu s creamcheese. Používám metodu na pánvičce, vyhovuje mi víc. lépe se kontroluje.

V robotu s hnětacích hákem promíchejte sypké suroviny – mandlovou mouku, psylium, sůl a vejce.

Jakmile je mozzarella rozpuštěná, vlijte ji do robota k suchým surovinám a nechte běžet robot asi 5 minut, dokud není mozzarella zcela zapracovaná.

Těsto dejte do igelitu a chlaďte v lednici 30 minut.

Mezitím si připravte náplň.

V rendlíku si rozpusťte špenátové kostky (spařte čerstvý špenát), přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek.

Nechte vychladnout a promíchejte s vejcem a creamcheesse.

Těsto vytáhněte z ledničky, mezi 2 pečícími papíry rozválejte na obdélník, nevyvalujte moc do tenka, jinak se bude těsto trhat.

Doprostřed obdélníka (asi 3 cm od krajů) naklaďte šunku a sýr, potřete špenátovou náplní.

Nenatřené okraje rozkrojte vodorovně na pár proužku (jako střapce na koberci :-D) a přeložte přes náplň.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečte 25 minut. 

Stromboli (slaný závin) si můžete vychutnat teplé. Ale ostudu na stole neudělá ani studené. Můžete s ním ozdobit párty stůl, nebo zabalit jako svačinu na výlet.

Těsto zůstává vláčné i po 3 dnech, vzhledem k použité náplni uchovávejte v ledničce.