Špenátové stromboli (slaný závin)

Na webu mám recept na květákové stromboli.
Ale to nebylo s květákovou náplní. Bylo z květákového těsta. Náplň byla alá pizza.
Tentokrát jsem však udělala fat head těsto a náplň jsem volila špenátovou, s podložkou ze sýra a šunky. Povedlo se mi to na jedničku. Proto se o recept ráda podělím.
Je to rychlé, chutné, nechutná jako náhražka a jako bonus dlouho vydrží a netvrdne. Měla jsem zbytek doma víc jak týden a těsto bylo stále moc dobré.
Když si naplníte čímkoliv jiným, co bude sušší náplň, vydrží vám v pohodě ještě déle.
Ale to nebylo s květákovou náplní. Bylo z květákového těsta. Náplň byla alá pizza.
Tentokrát jsem však udělala fat head těsto a náplň jsem volila špenátovou, s podložkou ze sýra a šunky. Povedlo se mi to na jedničku. Proto se o recept ráda podělím.
Je to rychlé, chutné, nechutná jako náhražka a jako bonus dlouho vydrží a netvrdne. Měla jsem zbytek doma víc jak týden a těsto bylo stále moc dobré.
Když si naplníte čímkoliv jiným, co bude sušší náplň, vydrží vám v pohodě ještě déle.

Suroviny
Korpus
240 g strouhané mozzarelly nebo jiného sýra (kupte předstrouhaný v sáčku, je sušší)
100g creamcheese (Lučina, Palouček, Žervé apod.)
1 vejce
120 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)
5 g psyllia
1,5 lžičky soli
Náplň
300 g mraženého listového špenátu (můžete použít asi 800 g čerstvého)
50 g plátkového sýra
50 g šunky 90% a více
1 vejce
100 g creamcheesse
3 stroužky česneku (prolisované)
sůl, pepř
Suroviny Kupuji na Vital Country

Postup
Na pánvičce nebo v mikrovlnce rozpusťte mozzarellu spolu s creamcheese. Používám metodu na pánvičce, vyhovuje mi víc. lépe se kontroluje.
V robotu s hnětacích hákem promíchejte sypké suroviny – mandlovou mouku, psylium, sůl a vejce.
Jakmile je mozzarella rozpuštěná, vlijte ji do robota k suchým surovinám a nechte běžet robot asi 5 minut, dokud není mozzarella zcela zapracovaná.
Těsto dejte do igelitu a chlaďte v lednici 30 minut.
Mezitím si připravte náplň.
V rendlíku si rozpusťte špenátové kostky (spařte čerstvý špenát), přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek.
Nechte vychladnout a promíchejte s vejcem a creamcheesse.
Těsto vytáhněte z ledničky, mezi 2 pečícími papíry rozválejte na obdélník, nevyvalujte moc do tenka, jinak se bude těsto trhat.
Doprostřed obdélníka (asi 3 cm od krajů) naklaďte šunku a sýr, potřete špenátovou náplní.
Nenatřené okraje rozkrojte vodorovně na pár proužku (jako střapce na koberci :-D) a přeložte přes náplň.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečte 25 minut.
Stromboli (slaný závin) si můžete vychutnat teplé. Ale ostudu na stole neudělá ani studené. Můžete s ním ozdobit párty stůl, nebo zabalit jako svačinu na výlet.
Těsto zůstává vláčné i po 3 dnech, vzhledem k použité náplni uchovávejte v ledničce.