fbpx

Mandlová mouka! Víš co s ní? (3 druhy)

Cheesecake low carb mandlová mouka
Ani se nedá říct, kolikrát jsem četla, nebo sama dostala dotaz na mandlovou mouku. Dotazy nebyly jen tak ledajaké. některé byly na to, jak se mandlová mouka používá, kam ji použít, jakým způsobem ji použít.

Na to se dá odpovědět lehce. Při low carb stravování se používá do slaného i sladkého pečení. Vymýšlí se z ní spousta nových receptů. Je to proto, že je taková univerzální. Jiné ořechové mouky mají přece jen o dost výraznější chuť. Mandlová mouka je nejvíc neutrální.

Jenomže další dotazy už byly spíše rázu technického. Spousta z vás vůbec neví, co je mandlová mouka, co jsou mleté mandle, co znamená mandlová mouka odtučněná. A to si dnes rozebereme.

Je důležité tyto termíny znát. Jen tak nesáhnete po variantě mandlí, která se pro recept nehodí. Ve většině receptů je totiž napsáno mandlová mouka. A ty si vyber, kterou použiješ. Tady vzniká problém, protože nejsou vzájemně zaměnitelné

Mandle a mandlová mouka

Mandle low carb

O mandlích si nemusíme povídat dlouho, mandle zná každý. Ať už jako pochutinu, nebo jako přísad do pečení. Některé z nás si i mandle nasbírala ve skořápce při procházce mandloňových sadů .

Zajímá nás jejich využití při low carb pečení. Mandle můžete použít loupané i neloupané. V receptech bývá napsáno mleté mandle. Snažte se je mlít po troškách ve výkonném robotu. Nedávejte větší množství naráz, může se z mletých mandlí velmi rychle stát mandlové máslo. 

Mandlové máslo je super pochoutka, ale momentálně potřebujeme mandle jen co nejjemněji pomlít. Mandle můžete mlít i se slupkou, na jejich použití v daném receptu to nic nezmění, snad jen kromě barvy.

V některých receptech se však dočtete o mandlové mouce. Recept vyžaduje mandlovou mouku. 

Koupená mandlová mouka jsou v podstatě mleté mandle. Nijak se neliší obsahem tuku, bílkovin a sacharidů od mandlí, které si pomelete doma. 

Rozdíl je v jejich mletí. V běžné síti obchodů dostanete v koutku pečení, převážně kolem Vánoc a Velikonoc, mleté mandle, které ale pomletím odpovídají tomu, co si pomelete doma. A při akcích na celé mandle se vyplatí je pomlít doma. 

O hodně jemnější mandle koupíte na specializovaných e-shopech. Cenově vychází stejně jako celé mandle v supermarketu a hrubost mletí je úžasná. Doporučuji e-shop Vital Country.


V praxi tedy platí, že mleté mandle, jemně mleté mandle a mandlová mouka jsou takřka totožné a vzájemně zaměnitelné, používám třeba ve špenátovém stromboli.

Odtučněná mandlová mouka

Tady nastává ten zásadní rozdíl. Pokud je v receptu jasně uvedená mandlová mouka odtučněná, musíte ji použít. 

Variantou je, ovšem jedná se o metodu pokus – omyl, že jí dáte menší množství. asi stejně tak, jako se používá mouka kokosová. Není to úplně přesné, protože kokosová mouka saje jako houba a pečené věci, u kterých se nevychytá poměr, jsou tvrdé a drolivé. Vysušené, až dusivé. To mandlová mouka nedělá.

Odtučněná mandlová mouka je specifická tím, že obsahuje jen asi 12 % tuku. Má o trochu více sacharidů a bílkovin než klasické mandle. Je to způsobeno tím, že se z mandlí před mletím odstraní většina oleje. Tedy mandlová hmota zmenší váhu o odstraněný olej. 

Tato mandlová vylisována drť se pak pomele úplně na jemno. Ve výsledku se pak velmi podobá hladké pšeničné mouce.

Její použití je velmi všestranné. Dá se z ní udělat například i zásmažka. Dá se použít na zahuštění. Do pečení všeho druhu. 

Nevýhodou se může zdát o něco vyšší cena. Ta se však ve výsledku srovná, mouky opravdu použijete méně a výsledky jsou super. 

Pokud je tedy v receptu uvedeno odtučněná mandlová mouka, nepřemýšlejte a použijte opravdu ji a ne mleté mandle. Výsledek by byl diametrálně odlišný. Používám například u sýrových sušenek.

 

V receptech, které pro vás tvořím já je mandlová odtučněná mouka použitá tam, kde se její použití hodí. 

Nemyslete si, že použijete jako náhradu za pšeničnou mouku mandlovou mouku ve stejném poměru a bude to fungovat. Nebude. 

Všichni, kdo tvoří recepty, by mohli vyprávět o tom, kolik surovin prohnali odpadním potrubím :-D. Pokud máte ambice takhle běžný recept překopat, použijte radši mleté mandle a najděte recept, který počítá s ořechy.