fbpx

Low carb Sýrové pukance (popcorn)

Low carb Sýrové pukance (popcorn)

Tento popcorn, nafouklý pečený sýr, nebo jak to nazvat, je chuťovka. Já osobně u ní moc nemám brzdu. Takže na to pozor ❗
Je to velmi jednoduché na přípravu, ale netroufnu si tvrdit, že to jde samo bez práce a času.

Suroviny

Tvrdý sýr, na jeden plech se po vyschnutí vleze v pohodě 350- 400 g, zkoušela jsem milovaný ementál, milovanou goudu, ale přišlo mi, že lépe se nafukují sýry s menším obsahem tuku. Takže v tomto případě doporučuji eidam 30%, který mi jinak běžně nesmí přes práh.

Postup

Kostku tvrdého sýra nakrájejte na tenké plátky a nakrájejte na kostičky cca necelý centimetr.

Rozprostřete na plech s fólií, případně pečícím papírem.

Nechte vyschnout na teplém místě asi 4-6 dní.

Poté, co na omak budou kostičky suché a tvrdé, rozpalte troubu (horkovzduch) na co nejvíc (já mám 250 °C).

Vložte do trouby, ihned stáněte teplotu na 160 °C a bedlivě sledujte, co se děje.

Sýr začne poskakovat a nafukovat se. V závislosti na troubě, to bude trvat přibližně 3-4 minuty.

Vytáhněte, sesypte z plechu a nechte vystydnout.


Druhá varianta počítá s plátkovým sýrem


Je rychlejší na přípravu, ale hůř se krájí. Pro mě však dává zároveň lepší výsledek. Přijde mi, že je sýr víc nafouklý.

Doba sušení se zkrátí na 2-4 dny.