fbpx

Low carb Sekaná

Sekaná patří mezi oblíbená jídla. Myslím, že nejen u nás doma. Toto je recept na sekanou k samostatné příloze. Ne třeba k rajské omáčce. Tam nedávám tolik koření. Jen, když je sekaná samostatně.

Suroviny

1 kg mletého masa (nejlépe plecko nebo krkovice, případně i mix s hovězím)
1 vejce
1 lžíce majoránky
1 lžíce sušeného česneku (možno i čerstvý)
3 lžičky soli (i víc, mleté maso trochu srazí sůl, lepší je udělat jeden zkušební karbanátek)
pepř dle chuti
100 g vody
10 g psyllia (nasákne tekutiny a udrží v mase šťávu)

Postup

Všechny suroviny pořádně promíchejte, nejlépe pokud je maso vychlazené.
Hmotu nechte v lednici asi 20 minut odležet.
Tvořte šišky tak, že část hmoty si vezmete do ruky a mezi dlaněmi (případně o kuchyňskou desku) vybouchejte zbytky vzduchových bublin.
Šišky naskládejte na plech, podlijte trochou vody.
Pečte 15 minut na 250 °C  s ventilátorem.
Potom ztlumte na 150 °C a pečte ještě hodinu.
Nechte vychladnout ve vypnuté troubě ještě 15 minut.
Potom můžete podávat, ale já volím variantu nechat úplně vychladnout. Jde pak krásně krájet na hezké plátky.