fbpx

Low carb samosy, calzone, pirohy apod. (plněné taštičky )

Low carb Samosy, calzone, pirohy (plněné taštičky)

Taštičky se běžně dělají z fathead těsta. Dělala jsem je, jsou fajn, i se celkem dobře dělají. Jenomže nechci pokaždé používat jedno těsto na milion způsobů. Navíc těsto ze sýra. Takže musela přijít na řadu varianta bez sýra a vlastně i levnější..

Suroviny

130 g mandlové odtučněné mouky
110 g lněné mouky (ne mleté semínko)
40 g lupinové mouky
5 g psyllia
20 g pomletého chia semínka
2 lžičky soli
300 g vody

Postup

Všechny suroviny dejte do robota s hnětacím hákem.
Hnětejte asi 10 minut.
Těsto slepte v kouli.
Chlaďte v lednici 30 minut.
Odkrajujte kousky těsta a mezi 2 pečícími papíry vyválejte celkem tence do oválu.
Naplňte náplní dle vlastního výběru (mám špenát, cibuli, sýr…).
Překlopte a vytvořte taštičky.
Pořádně utěsněte (měla jsem málo a sýr vytíkal trochu).
Pečte na 160 °C cca 30 minut.
Druhá možnost, kterou jsem vyzkoušela na jedné taštičce je smažení na pánvičce.
Tato varianta mi chutnala víc, byla méně křupavá a víc nadýchaná.
Těsto však musí být opravdu tenké, aby se propeklo.
Smažte na nízkou teplotu, aby se zvenku nespálily a vevnitř se stihly propéct.
Dovedu si z tohoto těsta představit i pizzu, ale o tom zase jindy.