fbpx

Low carb Křenová omáčka

Low carb Křenová omáčka

Omáčky bývají vítaným zpestřením LC stravy. Osobně je nevyhledávám, nevyhledávala jsem je nikdy. Moje omáčka, moje sladkost, můj knedlík... to všechno je pro mě kus steaku. Jelikož však vařím pro širší spektrum lidí, omáčka je vítána. A křenová obzvlášť.

Suroviny

1 malá cibule

2 kusy křenu (cca 300 g)

100 ml oleje nebo másla

1 l smetany (na vaření, na šlehání)

100 g octa

sůl, pepř

2 lžičky guarové gumy (nebo 250 g mascarpone)


Postup

Na oleji do sklovita orestujte cibuli nakrájenou na malé kousky.

Zalijte trochou vody a smetanou. Osolte a opepřete.

Jakmile začne vařit, přidejte nastrouhaný křen, dle chuti, ale raději více, chuť se trochu srazí.

Povařte s křenem cca 10 minut na mírném plamínku.

Zasypte asi 2 lžičkami guarové gumy, pokud nemáte, přidejte místo gumy 1 mascarpone.

Celou omáčkovou směs rozmixujte ve smoothie makeru, nebo tyčovým mixérem. Ochutnejte, případně přisolte.

Ocet dejte do malého kastrolku a přiveďte k varu (doporučuju pustit digestoř), vařte asi 2  minuty (převařený ocet nesrazí mléčnou omáčku).

Do kastrolku s octem dejte lžíci omáčky, promíchejte a teprve poté vlijte do zbytku omáčky. V mezičase ochutnejte, aby kyselost byla na přiměřené hodnotě.

Servírujte s uzeným masem (vařeným hovězím) a knedlíkem (knedlík je pečený ve formě na muffiny a je ze slunečnicové bulky na hamburger, jen je přidáno o 20 g víc slunečnice).