fbpx

Low carb krekry + pomazánky

Low carb Krekry + pomazánky

Tyto krekry jsou různé, z různých surovin. Hodí se pro návštěvu, na svačinu, jen tak k TV, nebo jako občerstvení na Silvestra. V uzavřené nádobě vydrží skoro navždy, takže když je jich zásoba, pomazánky jsou už jen otázkou chvilky.

Krekry č.1 (nalevo)

Suroviny:


1 hrnek slunečnicových semínek

1 hrnek sezamových semínek

0,5-0,75 hrnku vody

1,5 lžičky soli

 

Tyto jsou nejrychlejší, asi i nejjednodušší, ale je fakt, že se s nimi musí zacházet trochu opatrně, jsou super křupavé, ale taky se trochu lámou.

Postup:


Slunečnicová semínka v robotu (ne smoothie, vitamix apod.) umixujte na malé drobky, ne mouku, nebo máslo.

Přisypte sezamová semínka a párkrát propulzujte, přidejte sůl.

Za chodu mixéru přilívejte vodu. Může jí být o chlup víc nebo míň.

Z těsta se kolem nožů mixéru vytvoří vlhká kompaktní hrouda.

Hroudu vysypte na plech s folií nebo pečícím papírem a navlhčenou rukou rozmačkejte do placky.

Placku příborovým nožem mírně pokrájejte, naznačte místa řezů.

Péct na 160 °C cca 45 minut, dle vlhkosti, placka musí být takřka suchá, ale ještě trochu vytvrdne po vytažení z trouby.

Krekry č.2 (napravo)

Suroviny:


60 g + 30 g slunečnicových semínek

20 g + 20 g sezamových semínek

50 g lněné mouky (nebo lněné semínko ) + 40 g lněného semínka

2 vejce

2 lžičky soli

400 g vody
Tyto krekry jsou nejjednodušší, vše se mixuje, nemusí se nic mačkat, na plech se to lije, jsou ve výsledku pevné, ale zároveň měkké, nerozpadají se, ale musí se déle péct.


Postup:


60 g slunečnice, 20 g sezamu, 50 g lněné mouky, případně celého semínka pomixujte nejlépe ve Vitamix, smoothie maker apod. (mám G21 perfect smoothie).

Jakmile je pomixováno co nejvíc, přidejte vejce, sůl a vodu.

Do tekutého základu vmíchejte slunečnice 30 g, sezamu 20 g, lněného semínka 40 g.

Vše nalijte na plech s folií, případně pečícím papírem.

Pečte v troubě cca 90 minut na 170 °C.

V polovině doby naznačte zářezy jednotlivých krekrů.

Těsto musí být při vytahování suché, kdyby přesto místy nebylo, stačí oddělit jednotlivé kousky, otočit spodní stranou nahoru a chvíli dopéct.

Krekry č.3 (uprostřed)

U těchto krekrů, co vypadají jako granule pro hafana, bych začala tím, že původně to měly být LC těstoviny. Někde se však stala chyba v Matrixu, pravděpodobně někde mezi hlavou a rukama. Zůstalo mi finančně celkem náročné těsto, žádná těstovina, a jen čas, co z toho vymyslet. Původně se ty těstoviny smažily, na chuť to bylo hodně dobré, takže škoda vyhodit. Řekla jsem si, že to zkusím upéct a uvidí se.


Suroviny:


200 g mandlové mouky (mleté mandle)

40 g kokosové mouky

4 lžičky xantanové gumy

1 lžíce octa

2 vejce

1,5 lžičky soli

cca 50 ml vody, dle potřeby

 

Postup:


Vše ručně nebo v robotu smíchejte a udělejte kouli (pravděpodobně jsem na ty těstoviny měla moc suché těsto, zkusím znova).

Uplácejte malé krekry, placičky, jakéhokoliv tvaru.

Pečte na 170 °C cca 10 minut.

Vytahuje se jako cukroví, mírně ještě měkké, dotvrdne při chladnutí.

Pomazánky

Pomazánky tady uvedu jen jako inspiraci, každý máme nějaké oblíbené, ale nápadů není nikdy dost.


Pomazánka mrkvová


Suroviny:


4 mrkve

2 vařená vejce

50 g šunky (originál je Junior, a i ten už se dá dnes koupit kvalitní)

sůl, pepř, česnek

300 g majonézy

 

Postup:

 

Všechny pevné suroviny nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte s kořením a majonézou, vychlaďte.


Pomazánka pikantní sýrová


Suroviny:


150 g  goudy

pepř, sůl, chilli, sladká paprika, česnek

300 g majonézy

dle chuti možno přidat i cibuli

 

Postup:


Sýr nastrouhejte, případně posekejte v robotu.

Ochuťte chilli a ostatním kořením dle vlastní tolerance.

Promíchejte s majonézou, vychlaďte.