fbpx

Low carb Holandské řízky

Miluju holanďáky, miluje je celá rodina. Šťavnaté maso, rozpuštěný sýr, kdo by nemiloval. Často, už před léty, jsem vůbec neobalovala, pak z lenosti jen obtiskla do strouhanky. Takže LC verze pro mě vlastně nebyla takřka vůbec rozdílná. Ale slyšela jsem i názor, že to někdo nikdy v životě nejedl, ani nedělal. V normální,natož LC verzi. Takže třeba se recept hodí.

Suroviny

1 kg mletého masa (nejraději melu plecko nebo krkovici)
200 g nastrouhané goudy (případně ementál, nebo sýr podle výběru)
1 vejce
4 lžičky soli (i víc podle chuti, je nutno ochutnat, nebo udělat jeden zkušební, v mletém mase se sůl trochu ztrácí)
pepř
na obalení: 3 lžíce slunečnicové mouky (odtučněná) +2 lžíce lupinové mouky (+možno trošku lahůdkového droždí)

Postup

Vychlazené maso, koření, sýr a vajíčko pořádně promíchejte. Když říkám pořádně, tak myslím pořádně (klidně i v robotu s hnětacím hákem).
Udělejte karbanátky.
Na pánvičku nalijte olej alespoň do poloviny výšky řízků.
Rozpalte na střední teplotu.
Každý holanďák obtiskněte do směsi na obalení z obou stran.
Smažte cca 8 minut z každé strany, spíše na menší teplotu, aby se vevnitř propekly, ale zvenku nespálily.
Podávejte s grilovanou zeleninou, nebo zeleninovou kaší.