Low carb Ořechová GRANOLA za 30 minut

Já miluju ořechy celým srdcem, celou svou duší. Nikdy nemám dost. Je to potravina u které nemám stopku. Žádná brzda, žádný záchranný pás, nic. Rovnou bourám nosem do pytlíku s jakýmikoliv ořechy. Opravdu, nekecám!
Ať už jsou to buráky, které nejsou vůbec pro Low Carb vhodné, protože luštěniny :-(, ať jsou to milované macadamie, pražené mandle...
Polož přede mě pytlík ořechů a mám před očima černo, možná spíš červeno, je to opravdu jak rudej hadr na býka. Nevidím, neslyším, nevnímám, slintám.
Sladkosti si nech, navždy, ale ořechy mi neber :-D. Někdy, s nosem v pytlíku (obr pytlíku) ořechů přemýšlím, zda bych nevyměnila 10 let života za doživotní zásobu.
A ano, trochu fórek to je, ale ne úplně.
Sáhněme si všichni do svědomí, jestli nás to nenapadlo. Naštěstí jsme low carb high fat, takže nemusíme řešit úplně to, že ořechy jsou fuj, jsou tučné a zakázané. Naopak, můžeme si je dopřát v rozumné míře. Určitě ne místo hlavního jídla, to není úplně vhodný přístup, ale někdy se to přesto stane.
Pokud jste milovníci ořechů a řeknete, že to tak není, tak trochu kecáte a lžete si do vlastní kapsy. Výmluvu najdeme velmi rychle, jíme zdravý jogurt, to je přece v pořádku, zdravé bakterie, dobré vyprazdňování...
To je přece v pohodě. Pak už se tam krásná křupavá granola schová. Tuto granolu budou chodit ujídat i děti, což je pozitivní. Určitě budu radši, když moje dítě bude zobat ořechovou granolu místo sladkostí.
A i v době, kdy jí běžnou granolu a müsli, tak není granola jako granola. Naše granola nemá žádný cukr, nemá žádné zbytečné ztužené tuky, pokud bude dětem chutnat, tak jsme zvítězili. Vybrali si dobře a pak nelituju ani minutu času strávené na přípravě, nelituju ani koruny investice.
Dej mi vědět do komentářů nebo na sociální sítě, jak to máš s ořechy ty.
Myslím, že určitě nejsem jediná, kdo nemá stopku. Jen se to trochu těžko přiznává. Hele, co si dnes jedla? No vlastně nic. Nic jsem nejedla. Jsem celý den hlady. Aha, ty seš chudák, seš hlady. Nóóó, tak úplně né, jen do mě zahučelo půl kila ořechů 😀
Problém je, že ve většině případů se ořechy cpeme víc, než je opravdu třeba. je pořád potřeba myslet na to, že ořechy jsou vysoce kalorické, některé mají i vyšší podíl sacharidů a hlavně! je to tak trochu jídlo navíc.
Další důležitá věc je, že se snažte vybírat ořechy, které mají správný poměr omega3 a omega6 mastných kyselin.
Proto si tuto granolu můžete upravit podle momentální potřeby. Přidejte víc mandlí a přidejte macadamie, vyměňte ořechy za jiné, uberte vlašské ořechy, pokud na tom s ostatním jídlem nejste úplně dobře s poměrem mastných kyselin.

Suroviny
150 g mandlí (loupané, neloupané, jak se vám líbí)
200 g vlašských ořechů
100 g dýňových semínek
100 g slunečnicových semínek
100 g lněného semínka (zlaté i hnědé)
100 g kokosových plátků
40 g lyofyzovaného ovoce (ovoce sušené mrazem, dejte přednost lesnímu)
30 g mletého erythritolu
3 bílky
100 g čokolády (80% a více)
Suroviny Kupuji na Vital Country
Postup
Všechny suroviny mimo čokolády, ovoce a erythritolu orestujte na pánvičce, asi 3 minuty.
Troubu si rozehřejte na 150 °C
Do směsi zamíchejte 3 rozmíchané bílky a erythritol. Pořádně promíchejte.
Po vychladnutí přimíchejte ovoce a na kousky nakrájenou čokoládu.
Rozprostřete na plech a vložte do vyhřáté trouby. pečte 15 minut..
Po upečení směs promíchejte, ztlumte teplotu v troubě na 100 °C a pečte s pootevřenými dvířky granolu ještě 15 minut.
Nechte vychladnout a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Křoupejte samotnou, což je můj případ, nebo si granolu přidejte do jogurtu.
Podrcenou granolou můžeš ozdobit i tento skvělý dýňový koláč.
