fbpx

Low carb Full chocolate (čokodort)

Tento dort v klasickém provedení mívá vždy obrovský úspěch. Je král všech narozenin, býval jeden z nejprodávanějších v bistru, kde jsem šéfkuchařila 🙂 Recept jsem kdysi získala od kuchařky  jedné z vyhlášených restaurací. Sám o sobě i v normální verzi, je takřka bezmoučný, takže úprava byla celkem jednoduchá. Určitě vyzkoušejte.

Suroviny

200 g hořké čokolády (co nejvyšší obsah kakaa, aby byl obsah cukru co nejnižší, nejlépe 80-90 %)

100 g másla (opravdu máslo, ne náhražky, ne kokosový olej)

5 vajec

60 g erythritolu (případně sladidlo dle vaší volby) (čím vyšší obsah kakaa v čokoládě, tím je možno trochu zvýšit množství)

40 g kakaa

Postup

Čokoládu s máslem nechte rozpustit nad parou.

Žloutky smíchejte s kakaem a erythritolem (možno vyšlehat).

Po rozpuštění a mírném vychladnutí čokolády s máslem vmíchejte do žloutků s kakaem.

Bílky vyšlehejte na tuhý sníh.

Pomalu vmíchejte do těsta (celé těsto musí být nakonec hnědé, bez kousku bílku).

Nalijte do formy o průměru 16-18  cm. (bez pečícího papíru).

Pečte na 160 °C 12 minut (při násobení surovin do větší formy čas nenásobte, zvyšte cca na 16 minut).

Dort se musí opravdu dobře vychladit v lednici. Nejlépe přes noc, ale minimálně 5 hodin, potom lze ozdobit podle vlastní chuti.

Pozn. pod čarou : toto množství je 0,4 násobek originálu. Originál je do formy o průměru 26 cm a počítá s 500 g čokolády a 250 g másla.