Květákové nočky – recept

Jsou super příloha k dušenému masu k večeři, nebo i jen tak na chuť. Třeba s nějakým dipem k namáčení. Na noky existuje spousta receptů. Někde je mouka, někde strouhanka, někde již předem připravené směsi, někde mandle. Každý recept je jiný.

Suroviny

  • menší květák
  • 3 lžíce másla
  • 60 g strouhaný sýr
  • 3 bílky
  • sůl, pepř (dle chuti i chilli, paprika, česnek)

Postup

Syrový květák se rozebere na menší růžičky, dá se do nádoby vhodné do mikrovlnky, přidá se máslo a dá na 5 minut do mikrovlnky. Květák by měl být poloměkký, ne rozvařený. Nechá se vychladnout.

Vystydnutý květák se rozmixuje v robotu, ale na kousky, ne, aby to byla úplná kaše. Přidá se strouhaný sýr, pepř a sůl, případně jiné koření dle chuti a ještě pár pulsy promixuje.

Z bílků se vyšlehá sníh a jemně zamíchá do květákového těsta. Nočky jsou jemné nadýchané, ale hůř se s nimi pracuje. Pokud je chce člověk sušší, a s méně prací, tak je dobré těsto trochu před vmícháním sněhu vymačkat.

Poté se nabírá lžící těsto, rukou trochu dotvarujte a skládají se nočky na vymaštěný plech. S měkčím těstem to jde hůř, ale jde to. Noky se vložte do předem vyhřáté trouby a pečou se 10 minut. Potom se přidá horko-vzduch a peče se ještě 5 minut. Čas je vhodné přizpůsobit velikosti nočků.

Je možné je potom ještě osmahnout na oleji, pro větší chuť a křupavost, ale není to vůbec nutné. Chutnají super a jako příloha místo knedlíků se budou určitě hodit. Z květáku lze připravit také skvělou květákovou polévku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang