Myslím, že budou super příloha k dušenému masu k večeři, nebo i jen tak na chuť, třeba s nějakým dipem k namáčení
Složila jsem dohromady víc receptů, aby to šlo bez jakéhokoliv zahuštění. Někde byla mouka, někde strouhanka, někde kupované USA směsi s low carb, někde mandle… Chtěla jsem to bez toho všeho.
Suroviny:
- menší květák
- 3 lžíce másla
- 60g strouhaný sýr
- 3 bílky
- sůl, pepř…. (dle chuti i chilli, paprika, česnek)
Postup:
Syrový květák rozeberte na menší růžičky, dejte do krabičky vhodné do mikrovlnky, (případně na parní hrnec, nutno prodloužit dobu), přidejte máslo a mikrovlňte 5 minut. Květák bude poloměkký, ne rozvařený. Nechte vychladnout v ledničce.
Rozpalte troubu na plnej ceres.
Květák rozmixujte v robotu, ale na kousky, ne, aby to byla úplná kaše, přidejte strouhaný sýr, pepř a sůl, případně jiné koření dle chuti a ještě pár pulsy promixujte.
Z bílků vyšlehejte sníh a jemně zamíchejte do květákového těsta. Já mám nočky jemné nadýchané, ale hůř se s nimi pracovalo, pokud chcete sušší, a s méně prací, tak těsto trochu před vmícháním sněhu vymačkejte v utěrce. Nechte znova vychladit asi 10 minut.
Po vychlazení nabírejte lžící těsto, rukou trochu dotvarujte a skládejte na vymaštěný plech. S měkčím těstem to jde hůř, ale jde to
Vložte do trouby a pečte 10 minut na horní a spodní ohřev. Potom přidejte horkovzduch a pečte ještě 5 minut. (Čas přizpůsobte velikosti nočků, můžete si udělat i malinké)
Z druhé strany jsou tmavší a o to lepší
Je možné potom ještě osmahnout na oleji, pro větší chuť a křupavost, ale není to vůbec nutné. Chutnají super a jako příloha místo knedlíků se budou určitě hodit