Holandská omáčka – recept

Občas člověk zjistí, že jídlo, které jí, je pořád dokola to stejný. Například pořád jen maso, jednou kořeněné, podruhé grilovaní, k tomu brambory, hranolky nebo opékané brambory. Je na čase trošku jídlo oživit či změnit. A tou změnou může být holandská omáčka.

Na dvě porce se dají do skleněné nebo nerezové misky 2 žloutky. Přidá se trochu citronu, někdo dává místo citronu pár kapek vína a octa. Přidá se sůl a pepř. Tato směs se začne nahřívat nad parou ve vodní lázni. Miska se nesmí vody dotýkat.

Tuto směs je nutné nad vodní lázní šlehat alespoň 4 minuty. Mezitím se nechá v kastrolku rozpustit celá kostka másla. Po rozpuštění se slije to, co je opravdu tuk. Za stálého šlehání se přilévá máslo do žloutků. Šlehá se do té doby dokud není omáčka pěkně krémová a zahoustlá.

Poté už se jenom nandá na maso, na chřest, nebo na co se to momentálně hodí a podává se. Holandská omáčka se hodí také k vejci benedikt.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang