Dýně, dýně, dýně. Low carb Dýňový koláč

Původně jsem měla v plánu dýňové lívance, které by byly určitě stejně úžasné. Nakonec jsem si to rozmyslela s ohledem na trvanlivost a přenositelnost. Přece jen takové množství se nesní samo.
Ale teď trochu i kecám, než jsem z toho udělala těsto na koláč, tak jsem s kousku nedodělaného těsta zkusila udělat ty lívance. Jen to bylo trochu na moje nervy, trhalo se to a hlavně, představa, že u toho budu stát strašně dlouho....
Tento koláč je krásně vlhký, skvěle se krájí a krásně voní skořicí. Na podzim jako dělaný.
Ale teď trochu i kecám, než jsem z toho udělala těsto na koláč, tak jsem s kousku nedodělaného těsta zkusila udělat ty lívance. Jen to bylo trochu na moje nervy, trhalo se to a hlavně, představa, že u toho budu stát strašně dlouho....
Tento koláč je krásně vlhký, skvěle se krájí a krásně voní skořicí. Na podzim jako dělaný.

Suroviny
Korpus
1 kg dýně hokaido (cca 650 g hotového pyré)
50 g erythritolu
5 vajec
50 g lupinové mouky
50 g odtučněné mandlové mouky (tzv. mandlový protein) Kupuju na Vital country
30 g tučné mandlové mouky (jemně mleté mandle)
3 lžičky skořice, případně perníkové koření
Krém
400 g mascarpone
70 g erytrhritolu
100 g vody
Na ozdobu borůvky, maliny, jahody…
Suroviny Kupuji na Vital Country

Postup
Hokaido vydlabejte, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka a nechte vystydnout. Slupku můžete ponechat. V případě, že použijete jinou dýni, musíte oloupat.
Přimíchejte všechny suroviny na korpus a vložte do formy o průměru 26 cm.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C (horní + spodní ohřev) a pečte 40-45 minut. Otestujte špejlí, kterou vpíchněte doprostřed koláče.
Koláč nechte vychladnout a ozdobte krémem, který si umícháte z mascarpone, erythritolu a vody. Ozdobte lesním ovocem.
A jestli nejste na sladké a dýně máte přece jen moc, udělejte si pro sebe super dýňový guláš.
Pingback: „Bramborový“ (z Dýně) Guláš LOW CARB | S Blondýnou V Kuchyni