Cuketové tortilly s trhaným vepřovým – recept

Cuketa jako příloha je v domácnostech velmi oblíbená a využívaná. Cuketa ala nudle, cuketa ala ratatouille, cuketa ala bramborák a spoustu dalšího. Cuketové tortilly jsou také velmi oblíbené. Navíc se dají naplnit čímkoliv.

V případě, že si člověk vybere jako náplň trhané vepřové, je určité dobré začít jako první s ním. Klidně i den předem. Nevhodnější částí je vepřové plecko. Pokud si chcete cuketové tortilly připravit v rámci večírku nebo oslavy v jihoamerickém stylu, vyzkoušejte také pravý mexický guláš.

Suroviny na tortillu

  • cuketa cca 1 kg
  • vejce
  • pepř, sůl a česnek, případně koření dle chuti

Postup

Cuketu je nutno nastrouhat napůl na jemném a napůl na hrubém struhadle, případně hodit do kutru a rozsekat celou. Řádně posolit a nechat odležet asi 10 minut.

Potom ji nasypat do cedníku vystlaném utěrkou, plínkou, plátnem, prostě něčím, co nepropustí kousky cukety, ale vodu ano. Pořádně vymačkat. Cuketa se musí drobit, prostě být takřka suchá a hodně zmenšit svůj objem.

Jako náplň si člověk připraví rajčata, slaninu, sýr a trhané vepřové. Fantazii a chuti se meze nekladou. Určitě by bylo fajn třeba avokádo, zelí, ledový salát, kuřecí maso, klidně i nějaký výhonky, nebo něco na způsob hustého chilli con carne.

Do cukety se přidají 2 vejce, zamíchá se to, okoření, a v případě potřeby přidá ještě jedno vejce. Směs by měla být patlavá, ale nemělo by z ní vajíčko téct. Kdyby se tak stalo, napraví to bez problému trocha psylia.

Na plech s pečícím papírem se kápne trocha oleje, ať se to nechytá a lžící se udělají hromádky, které mokrýma rukama člověk roztlačí do kruhu. Velikost bude taková, jakou chce mít člověk výslednou tortillu. Doporučují se menší, lépe se s nimi manipuluje.

Tortilly se pečou asi 8 minut z jedné strany, pak se pomalu otočí a pečou z druhé strany asi 5 minut. Poté se vytáhnou z trouby a naplní se dle chuti. Klidně se může použít také nějaký dip, například z majonézy, zakysané smetany a chilli. Z cukety lze připravit také skvělé cuketové placky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang