fbpx

Bylinkový dip s česnekem

 

Léto! Léto je ten čas, kdy máme chutě na lehčí věci, kdymáme chuť zapojit svoji fantazii, ocenit kouzlo vlastnoručně vypěstovaných bylinek a vytvořit něco co udělá s chutmého jídla věc božskou a co povýší obyčejné jídlo na sen za bílého dne.

Léto si můžeme udělat i v zimě nebo na jaře, pokud jsme mysleli na zadní kolečka a uskladnili jsme si nějaké bylinky, které lze pěstovat v zimě v bytě.

Je jich spousta. Neexistuje univerzální recepis. Všechny suroviny doplňujeme a mícháme podle svého mlsného jazýčku.

Dám vám však jeden ispirativní a potom si už budete dělat různé kombinace podle druhu vašeho jídla a bude to pro vás věc k jídlu běžná jako třeba sůl.

Používám jogurt. Ne jen tak obyčejný jogurt. Při svém výběru vynechávám všechno to, co si nezaslouží název jogurt, odtučnělé varianty, samý sacharid a řídký jako mlíko. To není ten pravej. Z napodobenin a náhražek vznikne zase jen nedokonalá napodobenina. To přece nechceme. Teď nehodláme držet dietu a chceme si dopřát fantastickou chuť. Není to potravina, která by\se jedla na kila….. Takže jogurt- nejlépe řecky, ale ten je těžko k sehnání a kilové balení je už spíš na větší párty, než k večeři ve dvou. Pak je nejlepší volba jogurt choceňský, nebo selský.

 

Pokud je v jogurtu dost vody, není nikdy na škodu ho nechat přes plátynko a cedník vykapat.

Do jogurtu přidáme dostatek česnek, solit nemusíme, ale můžeme podle chuti okořenit. já to nedělám, vychutnávám si česnek a bylinky.

Po přidání česneku promíchám jogurt  asi se 2 lžícemi majonézy, ale taky to není nutnost.

Na závěr přidáme bylinky dle chuti. já, jelikož bylo ještě zima a nic můj balkon neobrůstalo jsem použila jen pažitku, kterou mám celoročně. V létě přidávám, petrželku, bazalku, třeba i oregáno. Prostě to, co vás jen napadne a jaká kombinace vám bude po chuti.

 

Bylinky promícháme, pokud možno necháme aspoň hodinku uležet v lednici a můžeme podávat. nejlépe se hodí k pečenému či grilovanému masenku, nebo třeba jen tak k prázdným pečeným bramborám z trouby. tam si ani neuvědomíte, že by vám chybělo maso, protože vám v puse bude probéhat výbuch slasti.

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..