fbpx

Low carb „Bramborový“ guláš

„Bramborový guláš“
Bramborový guláš mám mnohem raději, než klasický s masem. Nikdy jsem ho nezahušťovala moukou ani chlebem. Takže změna na LC (low carb) pro mě nebyla nikterak náročná. A moje nová verze mi chutná takřka shodně s původním milovaným gulášem. Dokonce je i pár lidí, co ochutnalo a vůbec nepoznali rozdíl. Pomáhá i to, že guláš je s paprikou a tedy nejde vidět oranžová barva dýně.

Suroviny

2 větší cibule
100 g oleje
200 g kvalitní vysokomasé klobásky
2 kg máslové dýně
2 kg hokaido dýně
100 g sušené papriky
1 lžička majoránky
2 lžičky sušeného česneku
sůl, pepř

Postup

Nakrájejte cibuli na malé kostičky, máslovou dýni oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti kostek brambor, které máte rádi. Hokaido umyjte a nakrájejte na kusy.

Do hrnce nalijte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli do sklovata.

Přidejte klobásku nakrájenou na kostičky nebo kolečka, jak vám vyhovuje. Zarestujte do barvy.
Přisypte papriku, rychle promíchejte. Zalijte vodou, aby paprika nezhořkla. Osolte, opepřete, přidejte česnek a majoránku.

Do druhého hrnce vložte hokaido dýni a zalijte vodou. osolte a vařte do úplného změknutí.

Jakmile je dýně měkká, sceďte  a tyčovým mixérem rozmixujte. Takto rozmixovanou dýni vlijte do gulášového základu.
Přidejte máslovou dýni a přilijte jen tolik vody, aby výsledná konzistence byla už zahuštěná.

Dýni vařte asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem dle preferencí.

Guláš je takřka k nerozeznání od běžného bramborového.


 

Moje doporučení: Samozřejmě můžete použít jen jeden druh dýně, není to velký problém. Já používám tuto kombinaci, protože hokaido se krásně a rychle rozvaří, je taková víc škrobovitá, takže na zahuštění je ideální. Jako náhrada za kousky brambor se mi však více hodí máslová, je pevnější, takže se tak rychle nerozvaří, nemá tak výraznou chuť, není tolik sladká, proto volím jako zástupce brambor ji.
Jestli máte rádi ke guláši nějaké to zakousnutí, tak si upečte tyto skvělé bagetky.