Super semínkové bulky/bagetky

Já s tím pečivem pořád nějak bojuju. Stále zkouším, testuju na široké rodině a přátelích. Tyto bulky jí dokonce i můj extra náročný a vybíravý genetický materiál (můj chlapeček). Výjimečně je nevadí pozřít ani mně, což už je opravdu úlet. Protože všichni o mně ví, že nesnáším moc náhražky a pečivo jsem nevyhledávala nikdy, ani to obyčejné. Pro mně kus masa nahradí skoro vše.

20200219175442_IMG_1921_1

Nenechte se odradit různými surovinami, stačí je nakoupit jednou a vydrží dlouho. Samozřejmě něco by se dalo i nahradit. Ale mnohými pokusy mi to vyšlo jako nejlepší varianta, nejchutnější a zároveň konzistenčně fajn.

SUROVINY :

  • 500 g tučný tvaroh ve vaničce
  • 6 vejce
  • 70 g lněná mouka (odtučněná)
  • 30 g konopná mouka (případně přidat některé jiné mouky místo této)
  • 50 g odtučněná slunečnicová mouka
  • 50 g lupinová mouka
  • 10 g chia semínka rozmixovaná na mouku
  • 20 g bramborová vláknina
  • 45 g psylium pomleté na prach
  • 60 g podrcené lněné semínko (případně celé)
  • 100 g semínková drť (slunečnice, Dýňová semínka, ořechy…)
  • 230-250 g voda (dle savosti mouky)
  • 2,5 lžicky sůl
  • 25 g prdopeč bez fosfatů
  • 2 lžičky ocet (na případnou reakci se slunečnicí, aby nezelenala)

POSTUP :

  • Opět velmi jednoduchý, přesto vyžaduje trochu času
  • Tvaroh rozmixovat s vejci a vodou
  • Semínka, případně ořechy podrtit na drobnější kousky, ale určitě ne na mouku.
  • Všechny suché suroviny dát do robota s hnětacím hákem, promíchat
  • Přilít smíchané mokré suroviny
  • Hnětat v robotu asi 10 minut
  • Hotové těsto nechat odpočinout 30 minut, aby se všechno pěkně nasáklo
  • Po odpočinku mokrou rukou vytvarovat bulky, malé bagetky.
  • Množství mi vychází 12-14 kusů
  • Bulky nahoře mírně naříznout do kříže (bulky stačí jeden rovný řez)
  • Bulky nechat na plechu ještě odpočívat asi 20 – 30 minut
  • Mezitím rozpálit troubu na horní a spodní ohřev na 180 stupňů
  • Vložit bulky, stáhnout teplotu na cca 160
  • Péct cca 70-80 minut
  • Píchnout špejlí, pokud se vůbec nelepí, je hotovo
  • Na posledních 10 minut přidávám teplotu na 200 a pustím pečení s horkovzduchem
  • V průběhu pečení neotvírat troubu
  • Po dopečení nechat ve vypnuté troubě ještě 10 minut zavřené, poté dalších 10 minut v otevřené
  • Z plechu sundat na utěrku, která nasákne případnou poslední vlhkost
  • Z utěrky přendat na mřížku, aby mohl vzduch ze všech stran
  • Po vystydnutí uschovat, nejlépe až druhý den
  • Výdrží bez problémů i týden, lze i zamrazit
Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.