Špenátové farfalle

 

Začalo jaro a mě tak napadlo udělat něco aspoň trochu zeleného a odlehčeného.Volba padla na špenát,kterého je v tomto období plný trh. Takže jsem si přinesla domů plnej igeliťák krásných zelených špenátových listů a teprve začala přemýšlet, co že z nich vlastně uvařím.

Že bych rozvařila špenát na majdu jako ze školní kuchyně mě nenapadlo ani na vteřinu.Alr že by se ke špenátku hodily těstoviny, tak to mě přišlo na mysl ihned.

Dělám si sice domácí těstoviny do polívky, ale bohužel některé krásné tvary doma vyrobit neumím :-(

Takže dle vzhledu mi v obchodě padnou často do oka FARFALLE. Ty mašličky jsou opravdu oku lahodící. k této dobrůtce, nad kterou se kupodivu neušklíbal ani manžel už Vám chybí jen kousek másla(Tj. voňavý, smetanový ŽIVOČIŠNÝ tuk žluté barvy,takže žádná Hera, Stella, Rama apod.), troška česneku dle chuti(u mě minimálně půl palice) a v lepším případě šlehačka, pro hubnoucí smetana ve žlutém kalíšku 12%.

Všechno máme nachystaný, takže se můžeme dát do díla.

Na větší pánev(doporučuju litinu nebo nerez, ale není to důležitý) si dáme asi 3 centimetrový plátek másla, který necháme pomalu rozpouštět. mezitím si pod tekoucí vodou umyjeme špenát od zbytků blata a na prkýnku ho překrájíme na menší kusy. Vhodíme na pánvičku s rozpouštějícím máslem.Přidáme rozmačkaný česnek a já přidala ještě drobně nakrájený medvědí česnek: foto a popis zde. Špenát necháme pouze tzv. zavadnout, což může trvat asi 5 minut.Prostě ho tak pohoníme po pánvičce. Voda na těstoviny se nám už pomalu vaří. Do hodně osolené vody- prý má být slaná jako moře si nasypeme těstoviny. Vaříme je asi o 2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu oněch konkrétních těstovin, protože se nám dovaří v poslední fázi se špenátem. Když bude skoro čas zcedit těstoviny, tak špenát zalijeme smetanou a chvilku povařime.

 

 

Povaříme a podle hustoty se rozhodneme, jestli je potřeba trocha zahuštění. v mém případě to potřeba bylo. Ovšem žádná zásmažka se tu nekoná. jen si užmouláme máslo s hladkou moukou do pár kuliček, vhodíme do ,,omáčky“ . Přisypeme zcezené těstoviny a a proženeme vařečkou do změknutí, ne do rozvaření. Odstavíme z ohně, necháme minutu stát, aby těstoviny nasály omáčku a chystáme si talíře. Já jsem posypala ještě trochou parmazánu, ale myslím, že to není nutné.

Věřte, že na večeři vám nic nezbyde,protože si budete přidávat, dokud bude co.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice recepty, vaření. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář