Přepuštěný máslo

 

Četla jsem o tom. Pořád dokola. Přišlo mi to zbytečný. Nevěděla jsem k čemu by mi to bylo. Máslo miluju na kukuřici rozpuštěné v mikrovlnce. Miluju ho na čerstvej rohlík. Miluju ho na jarní brambůrky.

Ale!!!Nikdy mě nenapadlo na něm smažit. Všichni víme, že máslíčko má v sobě vodu, proto prská na pánvi a hlavně se brzy připaluje a kouří do černa mnohem dříve než třeba sádlo nebo olej.

Pak jsem na to narazila. Přepuštěné máslo- máslo, které si v sobě ponechává všechnu chuť i vůni a přitom jde použít všude tam, kam jsem dosud máslo s lítostí nemohla dát. nečadí, nekouří a neprská, je skoro jako ideální manžel. A stejně jako ideál se i chová.

Při vložení na pánvičku se krásně rozpustí, rozvoní a svou barvou dá najevo, kdo že to tady hraje prim. Řízeček usmažený na tomto máslíčku si zamilujete a už nikdy nebudete chtít smažit na čemkoliv jiným.

A jak se tento skvost vyrábí? je to jednoduchost sama, jako všechny výborný mňamky.

 

Vezmeme si krásnou kostku másla, tu ve stříbrném obalu. ne opravdu nemám na mysli kelímkový margaríny. ba ani Hera, Stella a pod. nejsou v příbuzenském vztahu s máslem.

Máslíčko hodíme do kastrůlku, nejlépe nerezovýho a dáme na oheň. Pomalu se začne rozpouštět a voda a syrovátka se bude oddělovat od tuku.

 

 

V tuto chvíli je nejvyšší čas sbírat bílou pěnu, která vzniká nahoře.. odebíráme ji bokem, je možné ji potom použít třeba do těsta, nebo ji můžete vyhodit.

 

 

Po odebrání veškeré pěny a odpaření zbytků vody by nám mělo zůstat v kastrolku krásn=é žluťoučké rozpuštěné máslíčko. To můžeme někam přelít, do vhodné nádoby. Necháme vystydnout a můžeme po vystydnutí udělat do másla obrácenou stranou vařečky 2-3 dírky a otočit vzhůru nohama. Vytekl by takto případný zbytek vody.

 

 

Tak a živá voda je hotová. Stačí dát na pánev a osmažit si svůj nejlepší řízek v životě.

nenechte si o tom jen zdát a pusťte se do toho, už se nemusíte bát, jako jsem se dlouhá léta bála já, je to jednoduchý, tak žádný strachy a přepouštět.

Příspěvek byl publikován v rubrice recepty, vaření. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Přepuštěný máslo

  1. Pingback: Ztracené vejce s holandskou omáčkou | S blondýnou v kuchyni

Napsat komentář