Pražená dýňová semínka – recept

Dýňová semínka sice nemají ideální poměr omega6 : omega3, ale mají hodně zinku, vitamínu B a E, fosforu či železa. Mají také celkem dost bílkovin. Stačí obrovská dýně, která se vydlabe a zbydou z ní semínka.

Suroviny

  • dýně (hokaido není uplně ok, má semínka víc svázaná v dužině, takže je s ní víc práce)
  • olej
  • sůl
  • voda

Postup

Dýňová semínka se očistí, properou a povaří ve vodě se solí asi 10 minut. Poté se zcedí, pocákají se trochou oleje, nejlépe dýňovým olejem, posolí se a dají v jedné vrstvě na plech.

Pečou se ve vyhřáté troubě na 180-200 stupňů asi 10-15 minut. Je důležité je průběžně kontrolovat a včas z trouby vyndat.

Skvělé jsou ve chvílích, kdy člověka popadne chuť na nějaký slaný snack, k televizi, na oslavu a podobně. Alespoň se tak člověk vyhne jiným nezdravým a třeba i sacharidovým bombám. A jaká jsou další semínka, která by neměla v kuchyni chybět?

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang