Low carb Sýrové pukance (popcorn)

Tento popcorn, nafouklý pečený sýr, nebo jak to nazvat, je chuťovka  Já osobně u ní moc nemám brzdu. Takže na to pozor ❗

20190128151445_IMG_0851

Je to velmi jednoduché na přípravu, ale netroufnu si tvrdit,že to jde samo bez práce a času.

SUROVINY :

  • Tvrdý sýr, na jeden plech se po vyschnutí vleze v pohodě 350- 400 g (zkoušela jsem milovaný ementál  milovanou goudu, ale přišlo mi, že lépe se nafukují sýry s menším obsahem tuku. Takže v tomto případě doporučuji eidam 30%, který mi jinak běžně nesmí přes práh.

POSTUP:

  • Kostku tvrdého sýra nakrájet na tenké plátky a nakrájet na kostičky cca necelý centimetr
  • Rozprostřít na plech s fólií, případně pečícím papírem
  • Nechat vyschnout na teplém místě asi 4-6 dní
  • Poté, co na omak budou kostičky suché a tvrdé, rozpálit troubu (horkovzduch) na co nejvíc (já mám 25 st)
  • Vložit do trouby, ihned stáhnout teplotu na cca 160 st a bedlivě sledovat, co se děje.
  • Sýr začne poskakovat a nafukovat se. V závislosti na troubě, to bude trvat přibližně 3-4 minuty
  • Vytáhnout, sesypat z plechu a nechat vystydnout

Druhá varianta počítá s plátkovým sýrem

Je rychlejší na přípravu, ale hůř se krájí. Pro mě však dává zároveň lepší výsledek. Přijde mi  že je sýr víc nafouklý.

Doba sušení se zkrátí na 2-4 dny

 

Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.