Low Carb – Mac se sýrem – recept
Jídlo všech amerických filmů. Říká se tomu makarony s rozteklým sýrem i když jsou to ve skutečnosti kolínka. A aby lidé s low carb stravováním nesmutnili, existuje i jejich odlehčená varianta.
Suroviny
- menší květák
- šlehačka (smetana 31 % a víc)
- zakysaná smetana (15 % a víc)
- sýr dle vlastního výběru cca 200 – 250g (plnotučný)
- máslo
- sůl a pepř
- volitelně slanina a cibule
Postup
Květák se uvaří na skus. Rozpálí se trouba. V kastrolku se rozpustí máslo, přilije se kelímek šlehačky a kelímek zakysané smetany. Trochu se to povaří a přidá se většina nastrouhaného sýra. Nemusí jít pouze o jeden druh sýra, může to být například čedar, eidam a mozzarella. Povaří se do rozpuštění.
Promíchá se s uvařeným květákem. Někdo přidává i osmaženou slaninu a cibuli. To vše se dá péct do trouby asi na 15 minut. Potom se to vytáhne, zasype posledním zbytkem sýra a dá dopéct s horko-vzduchem na asi 10 minut. Po vytažení se nechá odpočnout aspoň 5 minut a servíruje se. Pro ty co by radši klasickou verzi Mac and Cheese – recept zde.