Low carb Křenová omáčka

Omáčky bývají vítaným zpestřením LC stravy. Osobně je nevyhledávám, nevyhledávala jsem je nikdy. Moje omáčka, moje sladkost, můj knedlík….. to všechno je pro mě kus steaku. Jelikož však vařím pro širší spektrum lidí, omáčka je vítána.

20190210153448_IMG_0989

SUROVINY:

  • 1 malá cibule
  • 2 kusy křen
  • 100 ml olej nebo máslo
  • 1 l smetana (na vaření, na šlehání)
  • 1 dcl ocet
  • sůl, pepř
  • guarová guma (nebo jedno mascarpone)

POSTUP:

  • Na oleji do sklovita orestovat cibulku nakrájenou na malé kousky
  • Zalít trochou vody a smetanou
  • Osolit, opepřit
  • Jakmile začne vařit, přidat nastrouhaný křen, dle chuti, ale raději více, chuť se trochu srazí
  • Povařit s křenem cca 10 minut na mírném plamínku
  • zasypat asi 2 lžičkami guarové gumy, pokud nemáte, přidat 1 mascarpone
  • Vše rozmixovat ve smoothie makeru, nebo tyčovým mixérem
  • ochutnat, případně přisolit
  • ocet dát do malého kastrolku a přivést k varu (doporučuju pustit digestoř), vařit asi 2  minuty (převařený ocet nesrazí mléčnou omáčku)
  • Do kastrolku s octem dát lžíci omáčky, promíchat a teprve poté vlívat do zbytku omáčky. V mezičase ochutnat, aby kyselost byla na přiměřené hodnotě
  • Servírovat s uzeným masem (vařeným hovězím) a knedlíkem (knedlík je pečený ve formě na muffiny a je ze slunečnicové bulky na hamburger, jen je přidáno o 20 g víc slunečnice)
Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.