Low carb krekry + pomazánky

Tyto krekry jsou různé, z různých surovin. Hodí se pro návštěvu, na svačinu, jen tak k TV, nebo občerstvení na Silvestra

V uzavřené nádobě vydrží skoro navždy, takže když je jich zásoba, pomazánky jsou už jen otázka chvilky

DSC_1395

Krekry č. 1 (nalevo)

Suroviny:

  • hrnek slunečnicových semínek
  • hrnek sezamových semínek
  • 0,5-0,75 hrnku vody
  • sůl

Tyto jsou nejrychlejší, asi i nejjednodušší, ale je fakt, že se s nimi musí zacházet trochu opatrně, jsou super křupavé, ale taky se trochu lámou

Postup:

  • slunečnicová semínka v robotu (ne smoothie, vitamix apod.) umixovat na malé drobky, ne mouku, nebo máslo
  • Přisypat sezamová semínka a párkrát propulzovat, přidat sůl
  • Za chodu mixéru přilívat vodu. Může jí být o chlup víc, nebo míň
  • Z těsta se kolem nožů mixéru vytvoří vlhká kompaktní hrouda
  • Hroudu vysypat na plech s folií nebo pečícím papírem a navlhčenou rukou rozmačkat do placky
  • placku příborovým nožem mírně pokrájet, naznačit místa řezů
  • péct na 160 stupňů cca 45 minut, dle vlhkosti, placka musí být takřka suchá, ale ještě trochu vytvrdne po vytažení z trouby

Krekry č. 2 (napravo)

Suroviny:

  • Slunečnice celá 60 g + 30 g
  • sezam 20 g + 20 g
  • lněná mouka 50 g ( nebo len celý 50 g + 40 g) =>
  • len celý 40 g
  • 2 vejce
  • sůl
  • 400 g voda

Tyto krekry jsou nejjednodušší, vše se mixuje, nemusí se nic mačkat, na plech se to lije, jsou ve výsledku pevné, ale zároveň měkké, nerozpadají se, ale musí se déle péct.

Postup:

  • 60 g slunečnice, 20 g sezamu, 50 g lněné mouky, případně celého semínka pomixovat nejlépe ve Vitamix, smoothie maker,  apod. (mám G21 perfect smoothie)
  • Jakmile je pomixováno co nejvíc, přidat vejce, sůl a vodu
  • Do tekutého základu vmíchat slunečnice 30 g, sezam 20 g, lněné semínko 40 g
  • Vše nalít na plech s folií, případně pečícím papírem
  • Péct v troubě cca 90 minut na 170 stupňů
  • V polovině doby naznačit zářezy jednotlivých krekrů
  • Těsto musí být při vytahování suché, kdyby přesto místy nebylo, stačí oddělit jednotlivé kousky, otočit spodní stranou nahoru a chvíli dopéct

 Krekry č. 3 (uprostřed)

U těchto krekrů, co vypadají jako granule pro hafana, bych začala tím, že původně to měly být LC těstoviny. Někde se však stala chyba v Matrixu, pravděpodobně někde mezi hlavou a rukama. Zůstalo mi finančně celkem náročné těsto, žádná těstovina, a jen čas, co z toho vymyslet. Původně se ty těstoviny smažily, na chuť to bylo hodně dobré, takže škoda vyhodit. Řekla jsem si, že to zkusím upéct a uvidí se.

Suroviny:

  • 200 g mandlová mouka (mleté mandle)
  • 40 g kokosvá mouka
  • 4 lžičky xantanová guma
  • lžíce octa
  • 2 vejce
  • sůl
  • cca 50 ml vody, dle potřeby

Postup:

  • Vše ručně nebo v robotu smíchat a udělat kouli (pravděpodobně jsem na ty těstoviny měla moc suché těsto, zkusím znova)
  • Uplácat malé krekry, placičky, jakéhokoliv tvaru
  • Péct na 170 stupňů cca 10 minut. Vytahuje se jako cukroví, mírně ještě měkké, dotvrdne při chladnutí

 

Pomazánky tady uvedu jen jako inspiraci, každý máme nějaké oblíbené, ale nápadů není nikdy dost

Pomazánka mrkvová

Suroviny:

  • Mrkev
  • Vařená vejce
  • Šunka (originál je Junior, a i ten už se dá dnes koupit kvalitní)
  • Sůl, pepř, česnek
  • Majonéza

Postup:

  • Všechny pevné suroviny nastrouhat na jemném struhadle, smíchat s kořením a majonézou, vychladit

 

Pomazánka pikantní sýrová

Suroviny:

  • Sýr gouda
  • pepř, sůl, chilli, sladká paprika, česnek
  • Majonéza
  • Dle chuti možno i cibule

Postup:

  • Sýr nastrouhat, případně posekat v robotu
  • Ochutit chilli a ostatním kořením dle vlastní tolerance
  • Promíchat s majonézou, vychladit
Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty, slané pečení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.