Low carb Full chocolate (čokodort)

Tento dort v klasickém provedení mívá vždy obrovský úspěch.

Je král všech narozenin, býval jeden z nejprodávanějších v bistru, kde jsem šéfkuchařila :-)

Recept jsem kdysi získala od kuchařky  jedné z vyhlášených restaurací.

Sám o sobě i v normální verzi, je takřka bezmoučný, takže úprava byla celkem jednoduchá. Určitě vyzkoušejte

SUROVINY:

  • 200g hořká čokoláda ( co nejvyšší obsah kakaa, aby byl obsah cukru co nejnižší, nejlépe kolem 80-90 %)
  • 100 g máslo (opravdu máslo, ne náhražky, ne kokosový olej)
  • 5 vajec
  • 60g erythritol (případně sladidlo dle vaší volby) (čím vyšší obsah kakaa v čokoládě, tím je možno trochu zvýšit množství
  • 40g kakao

DSC_1390

POSTUP:

  • Čokoládu s máslem nechat rozpustit nad parou
  • Žloutky smíchat s kakaem a erythritolem (možno vyšlehat)
  • Po rozpuštění a mírném vychladnutí čokolády s máslem vmíchat do žloutků s kakaem
  • Bílky vyšlehat na tuhý sníh
  • Pomalu vmíchat do těsta (celé těsto musí být nakonec hnědé, bez kousku bílku)
  • Nandat do formy o průměru 18 – 20 cm
  • Péct na 160 stupňů 12 minut (při násobení surovin do větší formy čas nenásobit, zvýšit cca na 16 minut)

DSC_1391

 

DSC_1393

Dort se musí opravdu dobře vychladit v lednici. Nejlépe přes noc, ale minimálně 5 hodin, potom lze ozdobit podle vlastní chutě

 

 

 

Pozn. pod čarou : toto množství je 0,4 násobek originálu. Originál je do formy o průměru 26 cm a počítá s 500g čokolády a 250g másla

Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty, sladké pečení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.