Květákové nočky

Myslím, že budou super příloha k dušenému masu k večeři, nebo i jen tak na chuť, třeba s nějakým dipem k namáčení

Složila jsem dohromady víc receptů, aby to šlo bez jakéhokoliv zahuštění. Někde byla mouka, někde strouhanka, někde kupované USA směsi s low carb, někde mandle… Chtěla jsem to bez toho všeho

Suroviny:

  • menší květák
  • 3 lžíce másla
  • 60g strouhaný sýr
  • 3 bílky
  • sůl, pepř…. (dle chuti i chilli, paprika, česnek)

Postup:

Syrový květák rozeberte na menší růžičky, dejte do krabičky vhodné do mikrovlnky, (případně na parní hrnec, nutno prodloužit dobu), přidejte máslo a mikrovlňte 5 minut. Květák bude poloměkký, ne rozvařený. Nechte vychladnout v ledničce.

Rozpalte troubu na plnej ceres.

Květák rozmixujte v robotu, ale na kousky, ne, aby to byla úplná kaše, přidejte strouhaný sýr, pepř a sůl, případně jiné koření dle chuti a ještě pár pulsy promixujte.

Z bílků vyšlehejte sníh a jemně zamíchejte do květákového těsta. Já mám nočky jemné nadýchané, ale hůř se s nimi pracovalo, pokud chcete sušší, a s méně prací, tak těsto trochu před vmícháním sněhu vymačkejte v utěrce. Nechte znova vychladit asi 10 minut.

DSC_8614

Po vychlazení nabírejte lžící těsto, rukou trochu dotvarujte a skládejte na vymaštěný plech. S měkčím těstem to jde hůř, ale jde to

DSC_8617

Vložte do trouby a pečte 10 minut na horní a spodní ohřev. Potom přidejte horkovzduch a pečte ještě 5 minut. (Čas přizpůsobte velikosti nočků, můžete si udělat i malinké)

DSC_8618

Z druhé strany jsou tmavší a o to lepší

DSC_8620

Je možné potom ještě osmahnout na oleji, pro větší chuť a křupavost, ale není to vůbec nutné. Chutnají super a jako příloha místo knedlíků se budou určitě hodit

DSC_8625

 

Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.