Křehké těsto + Apple pie

DSC_4771-01 Někomu se stále křehké těsto nedaří. Sama jsem to musela taky víckrát vychytávat. Zvykla jsem si dělat ho v robotu. Jde to v ručním i stolním. ovšem, když už jednou víš, jak to udělat v robotu, tak ani ručně už není problém. Dostala jsem požadavek, ať s tímto těstem poradím, ale ručně. Takže jdeme do toho. Hlavně se toho neboj, vždyť nakonec jde jen o trochu mouky a másla:-D

DSC_4767-01 Forma- 28 cm

150g hl. mouka

120 g ledové máslo (na kostičky)

cca 30-50g ledové vody (nejlépe z lednice, nebo led rozpuštěný v lednici)

DSC_4749-01

V míse promíchej mouku s kostičkami ledového másla a začni zpracovávat prsty (nejlépe v chladné místnosti, i mísu je možné předem vychladit) do malých kuliček, mělo by to vypadat jen jako drobenka, ne jako propracované těsto, smíš kousky. Nesmí se vyvinout mnoho lepku, těsto by bylo tvrdé a nemělo by správnou konzistenci. Jakmile máš těsto v kouskách drobenky, přilij asi polovinu vody a zkus těsto slepit dohromady, pokud ještě nedrží, přilij ještě trochu vody. V žádném případě však nepřidávej víc, než je uvedené.   Slep těsto dohromady, zabal do fólie, dej chladit do ledničky minimálně na hodinu. Vytáhni těsto z lednice, rozděl přibližně na polovinu. Větší polovinu rozválej na jakýsi kruh ve velikosti asi o 3 cm větší, než je dno formy, nemusí být pravidelný, všechno se dá ještě vyspravit. Těsto přenes do formy a pěkně přilep. Když někde nebude dokonalé, nevadí, ze zbytků těsta, které někde přetrčává udělej záplaty. Těsto dej ve formě do lednice. Chlaď minimálně hodinu. Tento krok opravdu nevynechej. Je to důležité, pokud bude těsto málo studené, sjede z krajů formy!!!!! V době chlazení si předehřej troubu na 190C (horní a dolní spirála)

DSC_4758-01   DSC_4762-01

Po vychlazení propíchej spodek těsta vidličkou. Na těsto dej pečící papír, je nutno něčím zatížit. Používá se sušená fazole, keramické kuličky apod. (Lze schovat a používat opakovaně). nic z toho jsem zrovna doma neměla, a jde vidět, že jsem si poradila :-)

DSC_4755-01

Peč na 190C  10 – 12 minut. Těsto máš „hotové“ , můžeš plnit libovolnou náplní. Pokud budeš dělat quiche, těsto ti bude stačit, druhou polovinu si můžeš schovat na jindy.

DSC_4756-01

 

Apple PIE

Křehké těsto

1 kg jablka

150g cukr (nebo dle chuti a kyselosti jablek)

2 lžičky skořice

plátek másla (cca 1 cm)

DSC_4753-01 Jablka oloupej a zbav jadřince. Nakrájej na tenké malé plátky. Rozpal troubu na 170C V kastrolu rozehřej máslo, přisyp jablka a cukr

DSC_4751-01

Restuj, dokud jablka nebudou poloměkká a nepustí šťávu. Trvá to asi 15 minut. Poté nech vychladnou alespoň 20 minut. Na předem předpečený korpus navrstvi celou směs jablek, posyp skořicí, uplácej do jednolité vrstvy

DSC_4759-01 DSC_4760-01 Vytáhni z lednice druhou část těsta, rozválej a přendej na vrstvu jablek. propíchej nožem, aby měla kudy odcházet pára. Pokud ti zbylo těsto, je možné dozdobit.

DSC_4763-01

Vlož do rozpálené trouby na 170C, peč cca 20 minut. Podávej teplé, nebo studené

DSC_4770-01 Doufám, že už se nebudeš tohoto druhu těsta bát. Krásně voní máslem a v puse se rozpadá

DSC_4773-01Postup tvorby těsta jsem se snažila i nějakým způsobem natočit, není to zatím nic moc, snad to bude příště lepší.

Za úpravu, střih a čas děkuju svýmu chlapečkovi. Díky Filípku


Video recepu na YOUTUBE

Příspěvek byl publikován v rubrice recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.