Cuketové tortilly s trhaným vepřovým

Cuketa jako příloha u mě doma kraluje, je na totálním stupni vítězů. Žádnou jinou zeleninu tolik nemiluju :-D Problém někdy je, že je to pořád to samé… cuketa alá nudle, cuketa alá ratatouille, cuketa alá bramborák atd.

Chtěla jsem si udělat tortilly, nechtěla jsem tam žádnou alternativní mouku, semínka apod. Když jde tortilla z květáku, musí jít i z cukety, a je to tady

DSC_8611

Jako první je samozřejmě dobré začít s trhaným vepřovým, pokud si ho zvolíte jako náplň. klidně i den předem

Recept na něj psát nebudu, jelikož ho už k dokonalosti dovedla spřízněná duše Lucka….

https://paleosnadno.wordpress.com/2015/02/25/trhane-maso-hovezi-veprove-kruti/

Moje vepřové bylo plecko a bylo úžasný

DSC_8601

Takže tortilla

Suroviny

  • cuketa cca 1kg
  • vejce
  • pepř, sůl a česnek, případně koření dle chuti

Postup

Rozpalte si troubu na 220*

Cuketu je nutno nastrouhat napůl na jemném a napůl na hrubém struhadle, případně hodit do kutru a rozsekat celou (můj postup). Posolte řádně. Nechte odležet 10 minut.

Potom ji nasypte do cedníku vystlaném utěrkou, plínkou, plátnem, prostě něčím, co nepropustí kousky cukety, ale vodu ano. Pořádně vymačkejte, utěrku i zakruťte. Cuketa se musí pak drobit, prostě být takřka suchá a hooooodně zmenší svůj objem.

K tomu si zárověň u odpočívání cukety připravte náplň. Já mám rajčata, slaninu, sýr a trhané vepřové, fantazii a chuti se meze nekladou. Určitě by bylo fajn třeba avokádo, zelí, ledový salát, kuřecí maso, klidně i nějaký výhonky, nebo něco na způsob hustého chilli con carne :-D

DSC_8600

Do cukety přidejte 2 vejce, zamíchejte, okořeňte a v případě potřeby přidejte vejce ještě jedno. Směs by měla být patlavá, ale nemělo by z ní vajíčko téct. Kdyby se tak stalo, napraví to bez problému trocha psylia.

Na plech s pečícím papírem (mám pečící podložku) kapněte trochu oleje, ať se to nechytá a lžící udělejte hromádky, které mokrýma rukama roztlačíte do kruhu, velikost bude taková, jakou si představujete výslednou tortillu. Doporučuju menší, lépe se s nima manipuluje.

DSC_8602

Pečte asi 8 minut z jedné strany, pak pomalu a rozvážně obraťte (drží to jen vejce, žádný lepek), a pečte z druhé strany asi 5 minut

Vytáhněte z trouby a opakujte z další dávkou

DSC_8604

Na tortilly si dejte věci dle vaší chuti. Já mám trhané vepřové,

DSC_8603

rajčátka, sýr, opečenou cibuli a slaninu a můj už velmi známej „dip“ z majonézy, zakysané smetany a chilli

DSC_8605

Je to super a myslím, že většina si na domácí tortillu z mouky ani nevzpomene, natož na tu kupovanou balenou věc, co má hnusnou pachuť

DSC_8606

DSC_8611

Z tohoto množství cukety jsem měla 6 tortill

DSC_8608

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice LCHF, recepty, Zdravé a dietní. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.