Bagely – recept
Pečiva není nikdy dost. Dá se využít na snídani či večeři, na svačinu nebo jako zakousnutí k jinému hlavnímu jídlu. Pokud člověk nechce pečivo kupovat v obchodě, může si ho doma sám upéct.
Suroviny
- 300 g hl. mouky
- 160 g vody
- třetina kvasnic
- lžička cukru
- sůl
Postup
Ze surovin se vypracuje těsto, které se nechá asi hodinu vykynout. Potom se rozdělí na 7 kusů a každý kus se člověk pokusí vytvarovat do tvaru bagelu. Dá se to dělat dvěma způsoby. Buď udělat kuličku, zplacatět ji a pak doprostřed strčit prst a dělat tak uprostřed dírku, nebo jednoduše vyválet dlouhý hady a ty pak na koncích spojit.
Oboje má svoje pro a proti. Prstová dírka bývá někdy dost malá, že skoro nejde vidět a had se někdy ve rozdělá. Bagely se nechají ještě asi 15 minut zakrytý vykynout a mezitím si dá člověk vařit hrnec s vodou, ve které se bagely před pečením povaří.
Jakmile voda vaří, dají se bagely postupně po jednom do vody a vaří se cca 3-4 minuty. Poté se bagely vytáhnou a dají osušit. Po asi 5-ti minutách se přendají bagely na plech, posypu semínky, solí, prostě na co mám člověk chuť a šoupnu se do trouby vyhřáté na 200 stupňů cca na 15 minut. Pečou se dozlatova. Po upečení se můžou naplnit dle chuti. Nejlépe chutná bagel s uzeným lososem.